Elämäntapamuutos syntyy sisäisestä motivaatiosta

11.1.2017

Personal training eli henkilökohtainen valmennus on nykyään monelle jo tuttu juttu eikä vain huippu-urheilijoiden käyttämä asiantuntija-apu. Personal training on saanut rinnalleen myös uusia valmennusmuotoja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Yhä useampi huomaa, että pelkkä liikunta- ja ruokavaliosuositusten tuijottaminen ei tuota tulosta ja esimerkiksi painonpudotus sahaa jatkuvaa vuoristorataa ylös-alas. Ja jos tuloksia saadaan, miksi ne eivät pysy?

Moni tulee personal trainerin luokse odottavaisin mielin ja haluaa selkeät ruokavalio- ja liikuntaohjeet, joita tiukasti noudattamalla saadaan tuloksia. Tämä monesti toki toimii, mutta kuinka kauan? Kannattaa pysähtyä miettimään, mitä oikeasti haluan saavuttaa ja mikä on minulle tärkeää? Mitä olen valmis tekemään muutoksen eteen ja pystynkö jatkamaan samalla tavalla vuodesta toiseen? Jos tavoite ja motivaatio eivät lähde voimakkaasti itsestä, ei valmentajakaan voi loputtomiin puskea asiakasta eteenpäin. Ajattele, että olet vuorikiipeilijä, ja valmentaja on oppaasi ja varmistajasi. Jokaisen on itse kiivettävä vuorensa huipulle. Voimme saada neuvoja reittivalintojen tekemisiin, tsemppiä tiukassa paikassa. Mutta jokainen lopulta itse päättää, mitä kautta reittiä kiipeää, kuinka kovaa ja haluaako päästä huipulle asti.

Kun ymmärtää, että muutokset syntyvät omista teoista ja omista oivalluksista, on tavoitteen saavuttaminen paljon lähempänä. Tarkastelemalla oman elämän tasapainoa kokonaisvaltaisesti, voimme vaikuttaa hyvinvointiimme monipuolisemmin ja päästä oman elämän vuoristoradasta tasaisemmalle radalle. Huomioimalla, että hyvinvoinnin lisääntyminen voi merkitä paneutumista omaan työ- ja vapaa-ajan käyttöön sekä tarkastelemalla omaa jaksamista, stressinhallintaa, nukkumista ja palautumista. On siis kyse paljon muustakin kuin ravinnosta ja liikunnasta.

Vireuksen Virkku-valmennus pohjautuu henkilökohtaiseen valmennukseen, jossa otetaan huomioon niin fyysinen kuin psyykkinenkin hyvinvoinnin lisääminen. Jokaisen valmennusmatka rakentuu omalla tavallaan, henkilökohtaisten tavoitteiden ohjaamana. Virkku-valmennukseen voi tulla milloin vain ja vaikka kyse onkin yksilöllisestä valmennuksesta, voi ohjaukseen tulla myös yhdessä ystävänsä tai vaikka puolisonsa kanssa. Suurin osa asiakkaista tavoittelee painonpudotusta ja painonhallintaa ja yhdessä pohtimalla etsimme valintoja pysyvien elämäntapamuutosten saavuttamiseen. Moni löytääkin matkan varrella hienoja tuntemuksia ja kokemuksia itsestään ja oppii arvostamaan myös muita mittareita kuin esimerkiksi vain vaa'an näyttämiä painolukemia.

Kun halutaan tuloksia, jotka pysyvät, ovat lähtökohdat oltava kohdallaan. Tiedätkö tunteen, kun jokin asia on sinulle tärkeä ja mielekäs? Et halua lopettaa sen tekemistä! Henkilökohtaisessa valmennuksessa ratkaisut löytyvätkin siis valmennettavalta, valmentaja toimii apurina oivalluksien tekemiseen.

Kaisu Igonen, fysioterapeutti, personal trainer, wellness coach