Mikä ja kuka saa lapsen liikkeelle?

7.9.2017

Oletko joutunut pohtimaan lapsesi harrastusvalintoja tai miten saisit lapsesi liikkumaan aktiivisemmin. Itse kolmen lapsen äitinä olen ainakin ollut näiden valintojen keskellä ja etenkin pienten lasten kohdalla tulee eteen kysymys, että kuka valintoja tekee ja minkälaisia, jos lapsella itsellä ei vielä ole selkeää mielipidettä tai kiinnostustakaan liikuntaharrastukseen. Tokihan vanhemmat näitä päätöksiä ovat tekemässä, mutta matkalla on myös muutamia pohdinnan paikkoja.

Vanhemman omat kiinnostuksen kohteet eivät välttämättä aina kohtaa lapsen kiinnostuksen kanssa. Meillä itsellä voi olla rakkaita lajiharrastuksia, joita toivoisimme lapsemmekin harrastavan tai sitten olisimme itse halunneet joskus harrastaa tiettyä lajia, joka on jäänyt kokematta ja ehkä toivomme siksi lapsen harrastavan menetettyä omaa kokemusta. Toki voimme tehdä valintoja myös ajatellen, että jokin tietty laji vaikuttaisia positiivisesti esimerkiksi lapsen taitojen oppimiseen. Tärkeimpänä pitäisi kuitenkin nousta pinnalle, mistä lapsi itse innostuu ja saa ilon sekä onnistumisen kokemuksia. Eikä tämä toki poissulje mahdollisuutta etteikö laji voisi olla myös vanhemmille mieluinen ja vaikkapa koko perheen yhteinen lajiharrastus.

Pienen lapsen kohdalla voi olla, että kokeiluja eri lajien välillä joutuu tai kannattaakin tehdä muutamia, jotta lapsi saa mahdollisuuden tutustua eri liikuntamuotoihin ja muodostaa omaa liikunnalista näkemystään itsestään, jolloin lapsen omat valinnat voivat myös selkeytyä. Lapselta kannattaa kysyäkin, että mistä tietyssä harrastuksessa tai lajissa pitää, jolloin saamme käsitystä myös siitä, onko oma lapsi enemmän yksin harrastaja kuin ryhmässä tekijä tai pitääkö lapsi kilpailusta tai mieluummin rauhallisemmasta tahdista opetella ja kokeilla omia taitojaan. Näin voimme myös vanhempina auttaa antamaan vaihtoehtoja eri liikuntavaihtoehdoista lapselle sopivalla tavalla.

Lasten kanssa yhdessä harrastaminen antaa myös loistavia mahdollisuuksia viettää aikaa yhdessä ja olla läsnä. Varsinkin kiireiseen arkirytmiin voi olla mukava saada perheen yhteinen aktiivinen yhdessäolohetki, jolloin vanhemmat saavat toimia lasten roolimallina tai lapset voivat antaa aikuisille uusia virikkeitä liikkumistavoissa.

Varsinkin aran liikkujan kanssa voi vanhemman läsnäolo liikuntaharrastuksessa antaa turvallisuuden tunteen kokeilla rohkeammin uusia asioita sekä omia rajoja ja luoda myös luottavaisemman ympäristön onnistumisten ja epäonnistumisten kokemiselle.

Fun Velmumestassa tarjoamme liikuntamahdollisuuksia vauvasta aikuisiin. Ohjattuja ryhmiä löytyy perheen pienimmille velmuryhmistä, jotka ovat aikuisen ja lapsen yhteisiä liikunnallisia vuorovaikutushetkiä, joissa päästään tekemään ja touhuamaan sekä tutustumaan kuinka oma keho liikkuu ja toimii. Hieman isommat lapset saavat kokemuksia ninjaryhmissä, joihin aikuisen on myös mahdollista osallistua mukaan. Kouluikäiset liikkuvat gladiaattoriryhmissä tai parkourissa. Lisäksi velmumestassa pystyy liikkumaan myös omatoimisesti vapaaharjoitteluajoilla.

Kurkkaathan tarkemmat aikataulut ja tiedot liikuntamahdollisuuksista Velmumestan sivuilta.