Mikä on Harmonia?
Joogastudio Harmonia on syntynyt ajatuksesta säilyttää yhteytemme itseemme, luontoon ja ympäröivään heimoomme. Halumme on antaa luovuudelle ja tunteille tilaa, kehotuntemuksen vahvistua ja herkkyyden sekä itsetunnon syventyä. Harmonia on sinussa. Harmonia on luonnossa. Harmonia on meissä.
Harmonia kunnioittaa suomalaista kulttuuria, perinnetietoa sekä luontoviisautta. Halumme on syventää yhteyttä ympäröivään luontoon, löytää itsestä rauha ja tasapaino sekä herättää heimojen välinen harmonia.
Jokainen voi löytää omanlaisen tasapainon elämäänsä omassa luontoympäristössään, on se vaikkapa lähimetsän polkuja kävellessä, kerrostalon parvekkeella kukkia ihastellessa tai erämaassa mietiskellessä. Luontoyhteyttä voi vahvistaa ja kunnioittaa ilman, että olet erityinen eränkävijä vaan meistä jokaisesta löytyy luonnonvoimaa. Luonto on juuresi, vanhempasi, ystäväsi ja matkasi määränpää. Luonnossa on taikaa, kuten meissä itsessäkin ja luomalla yhteyden luonnon energian kanssa, voimme keskittyä vapaammin tähän hetkeen.
Harmoniassa näkyy pohjolan neljä erilaista vuoden aikaa (kevät, kesä, syksy, talvi) ja myös neljä luonnonvoimaa (ilma, tuli, vesi ja maa). Luonnossa on oma rytmi ja kausittainen energia, jonka virtaukset näkyvät myös meissä jokaisessa omalla tavalla. Kun on aikaa pysähtyä huomaamaan elämän syklisyys, voi huomata luonnon heijastuksen sisimmässään. Myös harmonian joogatunneilla aistitaan luonnonvoimaa ja nautitaan vuodenaikojen tuomasta vaihtelusta erilaisin menetelmin.
Harmonian joogatunnit pohjautuvat hathajoogaan ja tärkeimpinä ajatuksina opetuksessa on, että jooga on kokonaisvaltainen harjoitus ja jooga on kaikille. Keho, mieli ja tunteet rakentavat meistä kokonaisuuden ja niin harjoituskin rakentuu erilaisista elementeistä; liikkeistä, pysähtymisestä, hengityksestä, ajatuksista ja itsensä tunnistamisesta, heittäytymisestä, mutta niin että jokainen voi löytää oman tapansa toteuttaa harjoitusta.
Tässä asiakkaamme Petrin tarina, mitä hän on saanut itselleen Harmonian tunneista ja tapahtumista.
Heippa, olen Petri ja olen ollut alusta asti mukana Harmonian tunneilla. Minut muilutettiin mukaan viekkaudella ja vääryydellä, yhteistyössä Vireuksen henkilökunnan ja vaimoni toimesta. Luin tulevasta Harmoniasta ja saatoin ehkä mainita, että olis kiva joskus kokeilla tuollaista. Rouva meinasi pyllähtää istualleen hämmästyksestä. Ai että minä…?
Vaimoni salille liittymisen yhteydessä saaduista tutustumistunneista Harmoniaan osa oli mystisesti joutunut minun avainkortilleni. Huolimatta sisälläni kirkuneesta pikkutytöstä saavuin urheasti paikalle. Minä, joka en ole koskaan venytellyt tai osallistunut mihinkään tämän kaltaiseen…Muutaman ekan tunnin jälkeen, aloin epäillä, että tässä jutussa on jotakin joka kiinnostaa minua, jotain mitä en vielä ymmärrä… Kaisun ekalla tunnillä käyttämä sana sai mielenkiintoni heräämään ja halusin selvittää asiaa paremmin mistä on kyse… Pidin kaikesta mitä Harmoniassa näin, niin tilojen kuin opetuksenkin suhteen.
Tunneille minua ajaa halu oppia uutta, saada rauhoittua, rentoutua ja oppia lisää tuosta minulle oudosta maailmasta kokonaisuudessaan. Tuntien oppien laajentaminen myös kotiympäristöön ja oppien soveltaminen siellä saa aikaan mielihyvää ja tasapainoa pään sisään. Huolimatta siitä, että olen edelleen notkea kuin nuori norsu asiassa lienee myös läsnä fyysisen hyvinvoinnin lisääntyminen ja mikroskooppisten edistysaskelien saavuttamisen aiheuttama euforinen riemu.
Yin-jooga erityisesti puhuttelee minua, vaikka edelleen, kuvittelen sen jonkinlaiseksi joogan ”päiväkotiryhmäksi”. Jouni Hallikaisen kirjoista ja Kaisun opeista olen saanut paljon (ymmärtääkseni) ymmärrystä siitä mistä kaikesta siinä on kyse.
Ajatukset siitä, että pyritään ennemminkin päästämään irti asioista, kuin se että pyritään johonkin tai jonnekin on kiinnostavaa. Myös se, että ollaan vapaita kaikenlaisista ismeistä, sopii minun ajatusmaailmaani. Varmaankin sen rauhallinen luonne, se että siinä on mahdollista tehdä oman näköisensä ilman paineita siitä, että tekee tai on tekemättä jotain sillä ainoalla oikealla tavalla, puhuttelee minua.
Pidän Kaisun tavasta puhua ja kertoa kauniisti ja kunnioittavasti luonnosta, Äiti maasta. Pidän runoista, tuntien teemaan sopivasta musiikista, tuntien selkeästä, harkitusta ja ilmeisen hyvin suunnitellusta rakenteesta. Pidän ohjauksen sävystä, tyylistä ohjeistaa ja vaihtoehtojen huomioimisesta. Kaisu persoonallaan luo Harmonian ja tekee siitä sen mitä se on. Liekö kaikki tuo osasyynä tekstiin kädessänikin.
Monesti Harmonian tapahtumien ja tuntien jälkeinen yhteisöllisyys ja lämpö ovat kivoja kokemuksia. Toki tuntemukset, niin fyysiset kuin henkisetkin, harjoitusten aikana, kun kokee saavuttavansa jotain, pääsevänsä johonkin ja hetkellisesti ymmärtävänsä jotakin.
Tuntien jälkeinen rauha, joka heijastuu myös seuraavan yön uneen ovat mieleenpainuvia tuntemuksia.
Harmonia tilana on käsittämättömän inspiroiva, rauhoittava, mielenkiintoinen, tunnelmallinen. Helppo rauhoittua tilaan ja laskeutua harjoitukseen tietäen, että voi luottaa opettajaan, harjoitukseen ja hetkittäin itseenkin.
Sangen lyhyessä ajassa tästä on kehittynyt tärkeä osa viikoittaista elämää.
Harmonian viehätys muodostuu tuosta kauniista tilasta, mutta ennen kaikkea Kaisun rakentamasta turvallisesta ja luottamusta herättävästä ilmapiiristä tunneilla. Suosittelen Harmoniaa ja sen tunteja kaikille, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Vaihtoehtoja lienee sen verran, että niistä luulisi löytyvän jokaiselle sopivat lajit. Kaikkien, jotka tarpovat täällä digitaalisessa informaation tulvassa yrittäen päivittäin juosta kiinni joko itseään tai unelmaansa olisi syytä joskus rauhoittua ja pohtia mitä itselle oikein kuuluu, kukin omalla tavallaan.
Jos joku olisi reilu vuosi sitten kertonut minulle, että olen tällaisen harrastuksen parissa, olisin henkilökohtaisesti ilolla kuljettanut tuon oraakkelin lähimpään terveyskeskukseen ja vaatinut vahvempaa lääkitystä kaverille… Toisaalta, liiketaloudellisesti, olisi hienoa saada Harmonian toiminnalle lisää näkyvyyttä, mutta taas toisaalta…Suomalaisen tavan mukaisesti: ”kellä onni on, se onnen kätkeköön”…
Petri Elovirta 60v, kiintiömies
Ohjaajat

Kaisu
Olen Kaisu, pohjakoulutukseltani fysioterapeutti ja personal trainer. Olen työskennellyt liikunta-alalla vuodesta 2009 ja jooga on ollut mukanani vuosia, ensin hyvin fyysisenä ja vahvana kehollisena harjoituksena mutta ehkäpä kolmen lapsen äitinä, huomasin vähitellen kaipaavani enemmän pysähtymistä ja rauhoittumista omaan arkeeni.
Jooga on luonut itselleni polkua, jossa olen voinut pohtia kuka minä olen. Oma oppipolkuni Shantin joogaopettajakoulutuksessa avasi viimeistään silmäni sekä mieleni sille, että joogasta löytyy luovuutta ja vapautta sekä ehtymätön mahdollisuus toteuttaa itseään. Opettajani Kylli Kukk ja Meri Mort ovat herätelleet itsestäni vahvuutta ja luottamusta, mutta myös äärimmäistä antautumista ja irtipäästämistä.
Jooga on minulle harjoitus, jossa yhdistyy itsetuntemus, kehon ja mielen tasapaino, hengitys, hyväksyminen ja läsnäolo. Minua kiehtoo liikkeen luovuus ja vapaus, ei niinkään asanoiden haasteellisuus tai näyttävyys. Itselleni tärkeä yhteys on myös luontoon ja ympäristömme vaikutus ja energia ovat läsnä ohjauksessani.
Haluan opetuksessani luoda sallivan ilmapiirin, jossa jokaisella on mahdollisuus kokea oman kehon kautta syntyvä liike, aistia ja kokeilla, oivaltaa ja ymmärtää.

Hanna
Olen Hanna, aikuiseen ikään ehtinyt liikuttaja Mäntsälästä. Liikunta- alalla olen toiminut vuodesta 2010 lähtien ja joogaa olen ohjannut yli kymmenen vuotta.
Olen Rekisteröitynyt Joogaopettaja (RYT 500) ja erikoistunut muunmuassa Vinyasa Flow-,YIN- ja Hatha Joogaan.
Minun opetukseni ydinsanoma on, että jooga kuuluu kaikille. Haluan, että voit tulla tunneilleni juuri sellaisena kuin olet. Autan sinua löytämään kehollesi sopivan tavan tehdä asanaharjoittelua ja opetan lempeyttä itseäsi kohtaan.

Saija
Olen Saija, syntyperäinen Mäntsäläläinen ja olen palannut nyt kotiseudulle vuosien jälkeen.
Elämän varrella olen aina ollut kiinnostunut erilaisista tavoista liikkua ja huoltaa kehoa. Tanssi, kuntosali ja luonnossa liikkuminen ovat olleet lähellä sydäntä musiikin ja taiteen lisäksi.
2018 vuoden lopulla matkustelu johdatti minut Australian Sydneyyn jossa ystäväni kautta tuli ilmi, että joogaa voi opiskella ensimmäistä kertaa länsimaalaisessa koulussa. Paperit sisään ja hyppy tuntemattomaan. Kaksi vuotta myöhemmin olin suorittanut Sydneyssä tutkinnot Certificate 4 ja Diploma of Yoga teaching (vastaa 1600 tuntia joogaa totutulla mittapuulla). Koulutus tarjosi kattavasti tietoutta joogan historiasta, eri muotoja ja tapoja harjoitella, anatomiaa ja filosofiaa.
Syventäessäni tietoutta eri opettajien ohjaamana, osallistuen tapahtumiin ja lukemalla, kohtasin vihdoin omat syvät traumani, joista en ollut tietoinen. Tämä oli käännekohta elämässäni. Kaikki sai uuden merkityksen alkaessani ymmärtää sekä itseäni, että maailmaa eri tavalla - palaset loksahtivat paikoilleen. Jooga toi ymmärryksen isompaan kokonaisuuteen ja minun kutsumaan "suurempaan voimaan". Oli hämmentävää ja huojentavaa huomata, että kannamme joka ikinen tätä voimaa sisällämme.
Rakastan joogassa sen monipuolisuutta ja se onkin minulle elämäntapa ja elämän mittainen taival, joka muuttaa muotoaan sen myötä, miten kehitymme.
Toivon joogaa ohjaamalla tuovani teille voimaa arkeen, mielenrauhaa ja tilaa löytää hetki itselle - oli se sitten tunnilla tai kotona, jo lyhytkin harjoitus tekee ihmeitä.
Tunnillani yhdistelen meditaatiota, asanoita, hengitysharjoituksia ja filosofiaa joogan eri osa-alueilta tasapainoiseksi kokonaisuudeksi.
Tavataan tunnilla.
Namaste 🙏

Minna
Harmonian sisustuselementeistä vastaan minä, Minna Uusi-Simola, mäntsäläläinen luonnonmateriaalitaiteilija. Inspiraatio sisustukselle lähti alun perin vain kahdesta sanasta, mänty ja ympyrä. Avajaisten jälkeen sisustus on alkanut elämään vuoden kierron mukana, muuttuen luonnon antimien saatavuuden ja työstettävyyden mukaan.
Olen tehnyt pitkän uran floristimestarina, joka sai uuden suunnan Norjassa käytyjen Technician- Experimental Floral Design opintojen myötä. Vaikka luonnonmateriaalit ovat aina olleet minulla merkittävässä osassa kaupallista kukkasidontaa ja sidonnan opetusta, kokeellisen kasvimateriaalin käytön opiskelun myötä luonnonmateriaaleista tuli entistä merkittävämpiä ja koulutus avasi suunnan myös taiteen tekemiselle.
Suomessa olen kehittänyt osittain Norjan opintojen idealle pohjautuvan Botanical Design- koulutuksen, joka ohjaa tutustumaan uudella tavalla luonnonmateriaalien hyödyntämiseen ja kokeilemaan uusia tekniikoita. Koulutusta tarjoaa TTS Työtehoseura Rajamäellä.
Taiteen tekeminen kasvimateriaaleista on toiminut myös omana terapiana pitkäaikaisen kivun käsittelyssä. Koska työ floristiikan kouluttajana tai kukkakaupassa ei enää onnistu, päätin hyödyntää oman kokemustaustani ja opiskelin vuonna 2022 ratkaisukeskeiseksi kuvataideterapiaohjaajaksi. Tällä hetkellä käynnissä on ammatilliset opinnot ratkaisukeskeiseksi kuvataideterapeutiksi.
Luonto on minulle loputon inspiraation lähde. Se muuttuu päivittäin ja tarjoaa ympäri vuoden materiaaleja käyttöön. Oma lempivuodenaikani on syksy, jolloin luonto on jo jollain tavoin muokannut materiaaleja. Välillä tarvitaan toukkien apua, toisinaan pelkästään kasvin valmistautuminen syksyyn kypsyttää materiaalin käyttökelpoiseksi. Taito nähdä niin tuoreen kuin kuolleen materiaalin potentiaali on kehittynyt vuosien harjoituksen myötä. Materiaalin käsittelytaito on lukuisten kokeilujen ja testausten tulosta. Kantavana ajatuksena kaikessa tekemisessäni on maatuvuus ja kierrätettävyys.